Aminokwasy w diecie
Dzisiaj porozmawiamy o czymś szczególnym, choć w świecie natury nieodosobnionym. Mowa tutaj o aminokwasie, który nie buduje tkanek mięśniowych. Czy to w ogóle możliwe? Oczywiście, że tak. I uzasadnione, ponieważ pełni on wiele innych przydatnych funkcji w naszym organizmie. Wyjaśnijmy sobie najpierw, o czym w ogóle rozmawiamy? Cytrulina jest aminokwasem biogennym, który nie tworzy struktur białkowych, które to buduje nasze mięśnie, ale odpowiada za regulowanie gospodarki toksynami. Oznacza to, że bierze czynny udział w pozbywaniu się ich z naszego ciała. Bez tego nasze ciało doprowadziłoby do samo destrukcji. Mógłby to spowodować uzyskiwany w czasie syntezy białek amoniak, który jest dla nas zabójczy, a przynajmniej w dużych ilościach, czyli takich, jakie powstają w ciele kulturysty. Cytrulina rozbija po prostu ten związek dla obojętnego dla nas tlenku azotu, który dużo łatwiejszy jest do pozbycia się. W dużych jednak ilościach może on nam zaszkodzić, ponieważ w obecności wody i w sprzyjających warunkach jest on bezwodnikiem kwasu azotowego.


Jakie zmiany w diecie pomagają w leczeniu depresji?
Jakie są korzyści z picia naparu z rumianku na poprawę trawienia?
Jakie pokarmy pomagają w utrzymaniu zdrowego poziomu cukru we krwi?
Jakie suplementy mogą pomóc w walce z przewlekłym zmęczeniem?
Jakie ćwiczenia pomagają w poprawie siły mięśniowej?
Jakie są zalety stosowania olejów roślinnych w diecie?