Najzdrowsze produkty spożywcze
Jest grupa produktów spożywczych, które codziennie powinny gościć na naszych talerzach. Do tej grupy należą morskie ryby. Morskie ryby zawierają pełnowartościowe białko, witaminę A, D i witaminę B12, potas, fosfor, jod i niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Jedząc ryby zmniejszmy ryzyko zachorowania na choroby tarczycy i osteoporozy, możemy uniknąć nadciśnienia tętniczego, udaru mózgu,zmniejsza się także ryzyko zawału i chorób oczu. Kolejny wartościowy produkt to oleje roślinne. Jest w nich witamina E, są jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Dieta, która zawiera oleje roślinne pomoże nam uchronić się przed miażdżycą, wzmocni odporność organizmu i usprawni funkcjonowanie mózgu. Prawdopodobnie osoby, które wprowadziły do codziennej diety oleje roślinne znacznie łagodniej przechodzą chorobę Parkinsona i rzadziej cierpią z powodu reumatyzmu. W diecie powinny znaleźć się również płatki owsiane, które zawierają witaminy z grupy B, magnez i błonnik. Płatki owsiane to produkt stosowany w profilaktyce cukrzycy i raka jelita grubego.


Jakie są korzyści z picia naparu z rumianku na poprawę trawienia?
Jakie pokarmy pomagają w utrzymaniu zdrowego poziomu cukru we krwi?
Jakie suplementy mogą pomóc w walce z przewlekłym zmęczeniem?
Jakie ćwiczenia pomagają w poprawie siły mięśniowej?
Jakie są zalety stosowania olejów roślinnych w diecie?
Jakie produkty wspomagają zdrowie nerek?